Biografi

3 augusti, 2012 | 0 kommentarer | Kategorier: Jan Johansen

Efter många års tystnad kommer nu äntligen musik från en av Sveriges mest berörande röster.

Jan Johansen slog igenom i Melodifestivalen med vinnarlåten ”Se på mig” som sålde i 160.000 ex.

Nu släpper han sitt första material sedan 2003. Tystnaden har delvis berott på att han gått igenom en hel del och gjort en personlig resa, där han nu kommit fram som en hel och lycklig människa. Jan är piggare, gladare och fräschare än någonsin. Kärleken har varit en stark drivkraft i vägen tillbaka till en sund livsstil och kärlekens kraft genomsyrar även de nya låtarna på skivan, vilket nya singeln ”Till dig” är ett smakprov på (bifogad).

Biografi

Med riktigt etablerade artister blir det lätt det förflutna som blir det viktigaste. Jan Johansen, ni vet han som sjöng ”Se på mig”? Jo visst, men när Jan Johansen nu släpper sitt första album sedan 2003 så är det inte de gamla segrarna han lutar sig mot. Han är tillbaka för att vinna nya. Och han gör det övertygat! Kanske beror det på att han gått igenom en hel del och gjort en personlig resa där han kommit fram som en hel och lycklig människa. Det fanns en tid när han inte tyckte att det han gjorde var bra nog och då han hade det rätt tufft på det personliga planet och därför har det tagit tid, tid att hitta sig själv och att återigen finna glädjen i musiken.

Nya albumet, ”En ny bild av mig”, är helt på svenska och många av låtarna är signerade Jan Johansen. Det viktiga när man samlade ihop material var att skapa en riktigt stark platta. Titeln kommer ifrån en låt som har legat till grund för hela det nya albumet och som speglar mycket av Jans resa.
Jan berättar själv:

”Johan ”Millis” Stentorp är låtskrivare. Han kom upp från Lund för att skriva med mig under en dag. Vi bodde i Hässelby då och jag hade en liten skrivarstudio i källaren. 2005 kan det ha varit. Vi gjorde två idéer men det gick trögt. Jag tyckte inget jag gjorde var bra. Så vi satt en lång stund och pratade. Om allt möjligt. Hur livet hade sett ut de senaste åren. Hur jag och min fru Pia möttes och vad det hade inneburit. ”Millis” åkte hem igen. Men några dagar senare kom det en låt med e-post. Ett ensamt piano och ”Millis” skånska. Han hade skrivit en väldigt vacker text som fångat precis hur jag kände det. Det var mina ord fast jag vet inte om jag hade kunnat få ner dem på papper.
Efter det bestämde vi att den skulle bli titelspåret på nästa platta jag gjorde. Det tog några år men det blev så till slut.”

Jan Johansen

Det fanns en tydlig vision om vad det var för slags skiva som skulle göras och man kostade på sig att vara riktigt kräsen när man valde material. Soundmässigt rör sig Jan Johansen den här gången i klassiskt amerikanskt gitarrockterritorium och albumet är uppbyggt som ett riktigt bra gig, från första låt till sista.

Första singeln heter ”Till dig” och är stark ballad skriven av Jan tillsammans med Robert Wåtz, Christian Fast och Cribe Pencheff.

Jan Johansen blev känd för den stora allmänheten i och med Melodifestivalen 1995 med vinnarlåten ”Se på mig”, men innan dess hade han redan åkt landet runt några varv som sångare i coverbandet Off Duty. ”Se på mig” låg på Svensktoppens förstaplats i 15 veckor och debutalbumet Johansen som släpptes i samma veva sålde i 160 000 exemplar. Och han har väl egentligen aldrig slagit av på takten sedan dess. Det har varit musikaler, TV-shower, melodifestivaler, plattor, hyllningsturnéer till både Cornelis Wreswijk och ABBA, inte mindre än sex album i eget namn och fler gig än någon människa kan förväntas hålla reda på.

Det är länge sedan det var relevant att prata i termer som ”Jan Johansen är här för att stanna”.  Sedan genombrottet 1995 har han etablerat sig som en av landets mest efterfrågade och folkkära artister och låtskrivare. Nu är han alltså tillbaka som skivartist. Med ett nytt sound, med nya starka låtar och det är dags igen att lägga märke till Jan Johansen. Ni vet han som sjöng ”Se på mig”?

Inga kommentarer än.

Skicka kommentar